search

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟ – ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΠΡΑΛΙΝΑΣ

Η σημερινή συνταγή είναι ένα πολύ φρουτένιο και ανοιξιάτικο κέικ με αρώματα από καρότο, μπανάνα, πορτοκάλι και λεμόνι! Μπορεί να φαίνεται σύνθετο, η εκτέλεση του όμως είναι πολύ απλή! Ξεκινά όπως ξεκινά κάθε κέικ σε κάθε ελληνικό σπίτι χτυπώντας ένα ΒΙΤΑΜ με ζάχαρη  στο μίξερ για να αφρατέψουν και να φτιάξουν την τέλεια βάση για τη ζύμη.

Το μυστικό είναι να βγάζεις πάντα το ΒΙΤΑΜ λίγα λεπτά (15-20) από το ψυγείο και να το αφήσεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλευτεί καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει σε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα κέικ. Εγώ σήμερα την έφτιαξα σε φόρμα για μεγάλο cupcake μόνο και μόνο γιατί ήθελα να φτιάξω ένα giant cupcake και να το στολίσω με σοκολατένια αυγά και φράουλες. Μπορείς ακόμα να τη φτιάξεις και σε θήκη για ατομικά cupcakes μειώνοντας το χρόνο ψησίματος στο μισό.



Υλικά

  • 350 γρ. καρότα περασμένα από τον τρίφτη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 250 γρ ΒΙΤΑΜ (και λίγο ακόμα για το ταψί)
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 μπανάνα
  • 4 αυγά
  • 375 γρ αλεύρι
  • 40 γρ μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για το γλάσο
  • 250 γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
Για το στήσιμο του κέικ
  • 2 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
  • 3-4 φράουλες κομμένες στη μέση για το food styling

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε το Βιτάμ σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα στο μείγμα χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια ταχύτητα.
  • Χτυπάμε τη μπανάνα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές και την προσθέτουμε στο μείγμα
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (ιδανικά με μια μαρίζ σιλικόνης).
  • Τέλος, προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει
  • Ψήνουμε για 60 λεπτά και τεστάρουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ για να δούμε ότι βγαίνει καθαρό (αυτό σημαίνει ότι έχει ψηθεί). Αν αποφασίσεις να το κάνεις σε ατομικά cupcakes θα τα ψήσεις για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί το κέικ μας, το βγάζουμε από τη φόρμα και το μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο:
  • Για να φτιάξουμε το γλάσο, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα με μια σπάτουλα. Ανακατεύουμε μέχτι να έχουμε ένα ομοιογενές γλάσο.
Για το στήσιμο του κέικ
  • Με ένα μαχαίρι (πριονωτό, δηλαδή αυτό που κόβουμε ψωμί) κόβουμε το κέικ στη μέση.
  • Απλώνουμε τις ροδέλες μπανάνας στην κάτω πλευρά και προσθέτουμε γλάσο πραλίνας.
  • Στη συνέχεια "καπακώνουμε" με το επάνω κομμάτι και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο.
  • Διακοσμούμε με φράουλες και σοκολατένια αυγά.
Cool Artisan