search

Aνάποδη Κρεμμυδόπιτα Με Λουκάνικα

Αγαπημένη και άκρως ελληνική πίτα ιδανική για ένα διαφορετικό μεσημεριανό ή βραδινό.



Υλικά

  • ελαιόλαδο
  • 5-6 κρεμμύδια μεγάλα (ένα συνδυασμό κόκκινων και λευκών κρεμμυδιών), κομμένα
  • φύλλα από μερικά κλωνάρια θυμάρι
  • 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε ροδέλες
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • πιπέρι
  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
  • 150 ml γάλα
  • 250 γρ. φέτα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  • Τρία τέσσερα λεπτά πριν τελειώσουμε προσθέτουμε και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε και εκείνα.
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά και μεταφέρουμε σε μία αντικολλητική στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.
  • Από πάνω σπάμε σε κομμάτια τα 150 γρ. φέτα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι το μέιγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει λίγο πιο μεγάλη από τη διάμετρο της φόρμας μας.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και την πιέζουμε στις άκρες της φόρμας έτσι ώστε να καλύψει τα κρεμμύδια.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μαχαιριές στη ζύμη για να επιτρέψουμε στην υγρασία να φύγει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι σταθερή και ψημένη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά βγάζουμε τη πίτα από τη φόρμα και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.
  • Σερβίρουμε τρίβοντας τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτας από πάνω.
Cool Artisan