search

Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο στη γάστρα

Το απόλυτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Μοσχάρι στη γάστρα που αργοψήνεται για 4 ώρες. Ακολούθησε βήμα βήμα τη συνταγή για να φτιάξεις το τρυφερό, μαλακό, αρωματικό μοσχάρι που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Τη χαρακτηριστική, χριστουγεννιάτικη γεύση στο πιάτο, δίνει ο συνδυασμός από τα μπαχαρικά και η χρήση των αποξηραμένων φρούτων, δηλαδή τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

Tip: Ένα σημαντικό μυστικό είναι το σκεύος που θα μαγειρέψεις το μοσχάρι. Επέλεξε μια γάστρα που να μπαίνει στο μάτι της κουζίνας και έπειτα στο φούρνο. Αν δεν έχεις τέτοια γάστρα, θα κάνεις όλη τη διαδικασία σε μια φαρδιά κατσαρόλα κι έπειτα θα μεταφέρεις στη γάστρα και θα ψήσεις στο φούρνο.



Υλικά

;1ο βήμα
  • 1,5 κλ μοσχάρι (ελιά)120 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
2ο βήμα
  • 80 γρ πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. κρεμμύδια για στιφάφο (κοκάρια)
  • 150 γρ. καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. μανιτάρια (ο,τι τύπο θες)
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 100 γρ δαμάσκημα,
  • 100 γρ βερίκοκα, 
  • 200 γρ. κόκκινο κρασί
  • 850 γρ. ζωμός κοτόπουλου (σπιτικό ή κύβο διαλυμένο σε νερό)
  • 10 γρ. θυμάρι (1 ματσάκι φρέσκο)
  • 1 κτγ λεμονοπίπερο
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 κτγ τσίλι
  • 1/2 κτγ σκόνη σκόρδο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο
  • Κόβουμε το μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε μέσα στο μπολ τα κομμάτια από το κρέας και ανακατεύουμε για να ντύσουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε τη γάστρα μας στο μάτι της κουζίνας.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Το μυστικό είναι να μην ανακατεύουμε το κρέας αλλά να το αφήνουμε να παίρνει χρώμα από την κάθε πλευρά κι έπειτα με μια τσιμπίδα να το γυρνάμε από την άλλη.
  • Μόλις πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη γάστρα και το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ.
Βήμα 2ο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
  • Βάζουμε τον πελτέ τομάτας στην κατσαρόλα και με μια ξύλινη σπάτουλα τρίβουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουμε ό,τι έχει μείνει από τη διαδικασία σωταρίσματος του μοσχαριού.
  • Έπειτα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρώς να πάρουν χρώμα.
  • Τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τελευταίο βάζουμε στη γάστρα το μοσχάρι,
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι.
  • Μεταφέρουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για 4 ώρες.
 
Cool Artisan