search

Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτα και φέτα

Ένα καλοκαιρινό πιάτο με μελιτζάνες που αποφεύγω να τηγανίσω αλλά τις ψήνω στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερές. Έτσι το φαγητό μου γίνεται πολύ πιο ελαφρύ! Οι μελιτζάνες που θα βρεις στο super market δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα γιατί έχουν λίγα, μικρά σπόρια! Ξεπίκρισμα χρειάζονται κυρίως οι φλάσκες με μεγάλα σπόρια, αυτές τις κόβουμε και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για μια ώρα. Διαλέγουμε μελιτζάνες με σφικτή σάρκα, λεία και εντελώς τεντωμένη φλούδα, χωρίς μαλακά σημεία και χτυπήματα.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για τις μελιτζάνες
  • 4 μελιτζάνες
  • 80 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κτσ πελτέ ντομάτας
  • 6 ντομάτες, ώριμες, χτυπημένες στο μπλέντερ
  • 1 κτγ μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το στήσιμο
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες
  • Τις κόβουμε σε φέτες
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε χιαστί
  • Με ένα πινέλο τις λαδώνουμε ελαφρώς.
  • Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για τη σάλτσα
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο
  • Σβήνουμε με λευκό κρασί
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα μας. Περίπου για 30 λεπτά
Για το στήσιμο
  • Σε ένα ταψάκι βάζουμε μια στρώση από μελιτζάνες
  • Προσθέτουμε μια στρώση από σάλτσα ντομάτας
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη φέτα και το ανθότυρο
  • Επαναλαμβάνουμε βάζοντας τις υπόλοιπες μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, φέτα κι ανθότυρο
  • Τελειώνουμε με τριμμένη μοτσαρέλα
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
Cool Artisan