search

Η συνταγή αυτή είναι αμιγώς ελληνική όμως ο τρόπος που βάζουμε ολόκληρα τα λεμόνια (και πολύ λίγη ζάχαρη) δίνει πολύ έντονη λεμονάτη γεύση, σαν να είναι ένα γλυκό με καταγωγή από την βόρεια Ευρώπη. Αν θες να είναι πιο γλυκιά (ειδικά για παιδιά) μπορείς να προσθέσεις έξτρα ζάχαρη!



Υλικά

Για τη βάση
  • 5 λεμόνια
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
  • 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική
Για το σιρόπι
  • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη.
  • Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από τα 3 λεμόνια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .
Για την πίτα
  • Βράζουμε 2 λεμόνια σε νερό για 45 λεπτά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά υγρά.
  • Χτυπάμε τα λεμόνια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν μια πάστα και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε το χυμό από τα υπόλοιπα 3 και κρατάμε το ξύσμα από ένα από αυτά και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία από το φύλλο και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο).
  • Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες.
  • Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια.
  • Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια.
  • Ανακατεύουμε τα 2 λεμόνια που χτυπήσαμε στο πολυμηχάνημα με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο.
  • Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25Χ30 και το αλευρώνουμε.
  • Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 40 λεπτά. ή μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
  • Με το που τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει έξω και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
  • Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό κρέμα.
Cool Artisan