search

Κυπριακή πίτα με κρέμα σπανακόπιτα, χαλούμι και προσούτο


Έφτιαξα τη συνταγή για την κρέμα σπανακόπιτα ένα κυριακάτικο μεσημέρι που ήθελα να φτιάξω σπανακόπιτα αλλά δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε όλα τα υλικά. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω τη γέμιση της παραδοσιακής, ελληνικής πίτας και να την χρησιμοποιήσω σαν spread σε ένα sandwich.

Για τη γέμιση βέβαια χρησιμοποίησα το κλασικό σπανάκι αλλά την έκανα πιο “πικάντικη” με πράσο και κρεμμυδάκι φρέσκο και βέβαια φέτα ΔΩΔΩΝΗ για να της δώσω πλούσια γεύση. Μόλις η γέμιση ήταν έτοιμη χτύπησα όλα τα υλικά στο blender (σαν να κάνω βελουτέ σούπα), τα άφησα να κρυώσουν για λίγο και έπειτα τα ανακάτεψα σε ένα μπολ με γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ. 

Διάβασε Επίσης



Υλικά

Για την κρέμα σπανακόπιτα
  • 20  ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρέ
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 800 γρ σπανάκι baby
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο άνιθο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 100 γρ Τριμμένο Ανάμικτο ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 κτγ πάπρικα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ γιαούρτι  ΔΩΔΩΝΗ
Για το στήσιμο
  • 1 Κυπριακή πίτα
  • 3 κτσ σπανάκι spread
  • 3 φέτες χαλούμι  ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 φέτες προσούτο
  • 3 τοματίνια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι φρέσκο και το πράσο.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί και να βγάλει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το δυόσμο και το άνιθο και ανακατέυουμε.
  • Προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε κρέμα.
  • Στη συνέχεια μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπέντερ σε ένα μπολ, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ενσωματώνουμε το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Για το στήσιμο
  • Περνάμε το χαλούμι από ένα σχαροτήγανο, για 2 λεπτά  από την κάθε πλευρά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες στην τοστιέρα. Αν δεν έχουμε μπορούμε να τις βάλουμε στο σχαροτήγανο.
  • Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση και στην κάτω πλευρά απλώνουμε το spread σπανάκι.
  • Έπειτα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.
Cool Artisan