search

Κοτόπουλο ογκρατέν με πατάτες και γραβιέρα

Μαμαδίστικο, πλούσιο και πεντανόστιμο! Ένα ογκρατέν με πατάτες που ψήνονται στο φούρνο στη βάση, κοτόπουλο με πιπεριές στη μέση, γραβιέρα και μια πλούσια μπεσαμέλ στο τελείωμα! Το ιδανικό πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι



Υλικά

Για τις πατάτες
  • 3 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 1 κτγ σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
Για το κοτόπουλο
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκίτσες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτά κομμάτια σαν σπίρτα
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά κομμάτια σαν σπίρτα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κτγ πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κρόκους αυγού
  • 1 κτγ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το στήσιμο
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 50 γρ. βρώμη

Εκτέλεση

Για τις Πατάτες
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C και βάζουμε μέσα ένα ταψί με το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς.
  • Τις βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά και προσθέτουμε τη σόδα.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και τις ανακινούμε μέσα στο σουρωτήρι για να γίνει σαγρέ η επιφάνεια τους.
  • Τις μεταφέρουμε στο ταψί με το καυτό ελαιόλαδο. Μόλις πέσουν στο καυτό λάδι θα τσιτσιρίσουν ελαφρώς.
  • Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα για 40-45 λεπτά. Με μια κουτάλα τις ανακινούμε κάθε 10-15 λεπτά μέσα στο φούρνο.
  • Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.
Για το κοτόπουλο
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα αλλά όχι να ξεροκαεί γιατί θα μπει και στο φούρνο μετά
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι πιπεριές.
Για την μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Μετά προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο
  • Αφήνουμε τις πατάτες στο ταψί που της ψήσαμε
  • Προσθέτουμε από πάνω το κοτόπουλο, την τριμμένη γραβιέρα και τέλος τη μπεσαμέλ
  • Πασπαλίζουμε με βρώμη και σουσάμι
  • Ψήνουμε στους 180°C  σε μεσαία σχάρα, στον αέρα, για 50 με 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Cool Artisan