search

Κεφτεδάκια ούζου

Στο νησί μου, στη Μυτιλήνη, το ούζο δεν είναι μόνο για τις καλοκαιρινές λιακάδες δίπλα στη θάλασσα. Μέσα στα αρώματα του κρύβεται ένα σύμπαν γαστρονομίας με συνταγές που το συνοδεύουν και βέβαια συνδυάζουν όλα τα τοπικά προϊόντα. Συνταγές που σερβίρονται σε μικρά πιατάκια, του μεζέ, και δημιουργούν ένα κολλάζ παράδοσης και χρωμάτων πάνω στα τραπεζάκια των “καφενέδων”. Και από δίπλα τα “πενηνταράκια” να σφυρίζουν όλες τις εποχές του χρόνου από την Αγιάσο μέχρι το Μόλυβο κι από την Ερεσσό μέχρι τη Μυτιλήνη.

Το άρωμα του γλυκάνισου άλλωστε μέσα από το ούζο μπαίνει σε χίλιες δυο συνταγές, από παξιμάδια και γλυκά κουλουράκια μέχρι τα κεφτεδάκια που έφτιαχνε κάθε καλοκαίρι η γιαγιά μου. Κι αυτή τη συνταγή θα μοιραστώ σήμερα εγώ με αφορμή τις επετειακές συσκευασίες που κυκλοφόρησε το Ούζο Veto. 

H ιστορία του ξεκινά από το 1892, όταν ο Γεώργιος Σπέντζας στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας με ειδικό σουλτανικό φιρμάνι απόκτησε τη φιλοσοφία της απόσταξης. Από τότε και μέχρι σήμερα η ίδια οικογένεια κρατάει στα χέρια της τα μυστικά και διατηρεί  το πυκνό σώμα και το «θαλασσινό» χαρακτήρα του ούζου της. Τόσες δεκαετίες μετά κι όμως το αποστακτήριο συνεχίζει να παράγει το πλούσιο, ισορροπημένο, ελαφρύ και γλυκό, αρωματικό ούζο με ξεχωριστό, δυνατό τελείωμα στη γεύση, που διαρκεί.



Υλικά

  • 1 κιλό κιμά vegan (ή εναλλακτικά 700 γρ μοσχαρίσιο κιμά και 300 γρ χοιρινό κιμά)
  • 500 γρ ψωμί ψίχα
  • 2 τμήματα φινόκιο
  • 1 αυγό
  • 100 γρ ούζο Veto
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο Μυτιλήνης για το τηγάνισμα
Για τις πατάτες
  • 1 κιλό baby πατάτες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στο μπλέντερ 2 τμήματα φινόκιο, 1 αυγό, 100 γρ. ούζο Veto, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο.
  • Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές υγρό μείγμα.
  • Μουλιάζουμε το ψωμί στο μείγμα του μπλέντερ.
  • Ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε το μείγμα
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί καλά για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε κεφτέδες σε μικρά μπαλάκι
  • Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα και μεταφέρουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
Για τις πατάτες
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις
  • Βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο στη βάση του ταψιού μας
  • Προσθέτουμε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Cool Artisan