search

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Φαντάζει τόσο απλό μα συνάμα είναι τόσο σύνθετα απολαυστικό! Ο πουρές δεν είναι επιστήμη, είναι όμως μια συνταγή που αξίζει την προσοχή σου για να απογειώσει το κυρίως πιάτο που συνοδεύει. Όπως και στα Όσκαρ, ο δεύτερος πρωταγωνιστικός ρόλος είναι συχνά πιο σημαντικός από τον πρώτο!

Tip 1: Ο πουρές μαγειρεύεται ιδανικά την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστεί. Ο ξαναζεσταμένος πουρές είναι πάντα κάπως πιο άνοστος αλλά, αν πρέπει οπωσδήποτε να ξαναζεσταθεί, τότε καλύτερα αυτό να γίνει σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο ή σε μπεν μαρί. Ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων.

Tip 2: Προσέχουμε πάντα το αλάτι γιατί η πατάτα είναι σφουγγάρι αλατιού. Το ψιλό αλάτι σου δείχνει αμέσως πού βρίσκεσαι, ενώ το χονδρό αργεί λίγο να αλατίσει το φαγητό.

Tip 3: Μπορείς να τον κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον με γλυκοπατάτα, καλά βρασμένο μπρόκολο, λίγα κάστανα ή καλά σοταρισμένη κολοκύθα.



Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 75 γρ. βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά
  • 1/2 κύβο λαχανικών
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί που να χωράει όλες τις πατάτες και το καλύπτουμε χοντρό αλάτι.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες, αφαιρώντας το χώμα από τη φλούδα τους με ένα βουρτσάκι, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
  • Βάζουμε τις πατάτες στο φούρνο και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αυτό το κάνουμε για να εξατμιστεί η υγρασία από τις πατάτες.
  • Ψήνουμε για 45 με 60 λεπτά στο φούρνο.
  • Τις βγάζουμε από τον φούρνο Και τις κόβουμε τις πατάτες στη μέση.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους όπως κάνουμε με τα αβοκάντο.
  • Χρησιμοποιούμε πρες-πουρέ, το ειδικό εργαλείο, ή απλώς ένα πιρούνι για να τις λιώσουμε. Δεν χρησιμοποιούμε μπλέντερ γιατί καταστρέφουμε την υφή του πουρέ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Προσθέτουμε μέσα τις πατάτες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε αφήνοντας τις πατάτες να απορροφήσουν όλο το βούτυρο.
  • Η σωστή εμφάνιση του πουρέ έχει βουναλάκια που στέκονται, δεν είναι μια λεία, επίπεδη επιφάνεια.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και τον κύβο και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Cool Artisan