search

Μια παραδοσιακή συνταγή, ένα γλυκό που λατρεύει όλη η Ελλάδα απ΄άκρη σ’ άκρη. Η γαλατόπιτα είναι ιδανική για πρωινό και ταιριάζει υπέροχα με μια κουταλιά πραλίνα φουντουκιού από πάνω!

Δες εδώ το βίντεο:

 

Διάβασε επίσης



Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κτγ κανέλα
Για την επάλοιψη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 1 κτσ γάλα
 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα αυγά και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε 100 ml από το γάλα και το ψιλό σιμιγδάλι.
  • Χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη και όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες προσθέτουμε το μείγμα αυγών σε δόσεις.
  • Καθώς δένει το μείγμα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα 3 υλικά (κρόκος αυγού, γάλα, ζάχαρη) και αλοίφουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35 λεπτά.
  • Προαιρετικά γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Cool Artisan