search

Κορμός σοκολάτας με γέμιση κρέμα

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία, τις χώρες του γαλλόφωνου κόσμου και τις πρώην γαλλικές αποικίες, φτιάχνουν το Bûche de Noël. Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό, πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο ρολό σοκολάτας σε σχήμα κορμού δέντρου που βλέπεις στα ζαχαροπλαστεία την ίδια εποχή που σκάνε μύτη τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Στη συνταγή που προτείνουμε, το κλασικό παντεσπάνι εναλλάσσεται με μια υπέροχη μους λευκής σοκολάτας με ιδιαίτερο άρωμα χάρη στο ξύσμα λεμονιού. Για ακόμη πιο εορταστικό εφέ, διακόσμησε τον κορμό σου με φράουλες και λευκή σοκολάτα!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τη βάση
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο (και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα)
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 30 ml ελαιόλαδο
Για τη μους λευκής σοκολάτας
  • 250 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 1 λεμόνι (ακέρωτο), μόνο το ξύσμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και το ελαιόλαδο μέχρι να αφρατέψουν.
  • Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε βροχηδόν στον κάδο το μίγμα από το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου και μεταφέρουμε το μείγμα απλώνοντας ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 12 λεπτά.
  • Πρέπει να είναι λεπτό και υγρό για να μη σπάσει καθώς το τυλίγουμε.
  • Στρώνουμε μια καθαρή λαδόκολλα στον πάγκο μας και την πασπαλίζουμε με κακάο.
  • Εκεί αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι  μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
  • Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη μους λευκής σοκολάτας
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και, όταν η θερμοκρασία της πέσει, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μην κόψει: ανακατεύουμε με απαλές, κυκλικές κινήσεις κατά προτίμηση με μια μαρίζ.
  • Έπειτα την απλώνουμε πάνω στην κρύα βάση και τυλίγουμε το ρολό.
  • Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.
  • Διακοσμούμε με λευκή σοκολάτα και φράουλες.
Cool Artisan