search

Κις Λορέν με σπανάκι και μπέικον

Γαλλική, γαλλικότατη αυτή η συνταγή έχει πολυγραφηθεί για τα καλά από τους ελληνικούς φούρνους που την έχουν αγκαλιάσει με τον πιο θερμό τρόπο. Μοιάζει με την ελληνική σπανακόπιτα αλλά είναι ξεσκέπαστη και χρωστάει το χαρακτήρα της στο συνδυσμό της κρέμας με το αυγό!

Quiche Lorraine with spinach and bacon, recipe, tart, french, συνταγή, κις λορέν, σπανάκι, κρέμα γαλακτός, τυρί, γραβιέρα, Cool Artisan, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Ζύμη για τάρτα (μπριζέ)

Υλικά

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Δίνουμε στη ζύμη πλακέ σχήμα μα τα χέρια και αφού την τυλίξουμε καλά με μεμβράνη την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη και φροντίζουμε να πάει παντού σε όλα τα σημεία. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει από τα πλάγια τοιχώματά της ταρτιέρας. Στη συνέχεια πρέπει να προψήσουμε τη ζύμη για την τάρτα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει. Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Tip: Αν κάνουμε διπλή δόση μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Quiche Lorraine with spinach and bacon, recipe, tart, french, συνταγή, κις λορέν, σπανάκι, κρέμα γαλακτός, τυρί, γραβιέρα, Cool Artisan, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Για την γέμιση

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι
15 φέτες μπέικον (περίπου 200 γρ.)
200 γρ γραβιέρα τριμμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 αυγά
300 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαραίνουμε καλά το σπανάκι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον, μόνο του στα υγρά που θα βγάλει. Προθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και 100 γρ από την τριμμένη γραβιέρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το μπέικον με τα κρεμμυδάκια και τέλος ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με το γούστο μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα µπήγουµε ένα µαχαίρι στο κέντρο, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό είναι έτοιµη.

  Quiche Lorraine with spinach and bacon, recipe, tart, french, συνταγή, κις λορέν, σπανάκι, κρέμα γαλακτός, τυρί, γραβιέρα, Cool Artisan, Γαβριήλ Νικολαΐδης

 

Serve With Love

cool artisan instagram γαβριηλ νικολαιδης



Cool Artisan