search

Τάρτα με πράσο και μανιτάρια

Εορταστική τάρτα ιδανική για κάθε dinner party! Μπορείς να παίξεις με τη ζύμη και να βάλεις χωριάτικο φύλλο όπως στη δική μου έκδοχη ή να κάνεις τη συνταγή για ζύμη τάρτας που θα βρεις με ένα κλικ στο λινκ εδώ.

Για το Χωριάτικο φύλλο

Υλικά

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη βάζουμε στο πάγκο και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις.  Πρέπει να μοιάζει σαν το δέρμα μωρού. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετή ώρα.

Leek and Mushroom tart recipe συνταγή τάρτα με πράσο και μανιτάρια cool artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης

Για τη γέμιση

400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
30 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, χοντροκομμένα
130 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. γιαούρτι (2 κουταλιές της σούπας)
4. κρόκους αυγών
250 γρ. γραβιέρα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Ψήνουμε την ζύμη της τάρτας για 10 λεπτά τους 180°C.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε το τυρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου.  Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να καίγεται, καλύπτουμε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.

Leek and Mushroom tart recipe συνταγή τάρτα με πράσο και μανιτάρια cool artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης



Cool Artisan