Κουλούρι ολικής σαν πίτσα

H σημερινή συνταγή είναι στην πραγματικότητα η ζύμη για πίτσα ολικής άλεσης που αποκτά ό,τι γέμιση θέλεις. Μπορείς να βάλεις τυρί και μπέικον όπως εγώ ή να πειραματιστείς με πεπερόνι, κιμά, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο θες.

Συστατικα

Υλικά για τη ζύμη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι)
Υλικά για τη γέμιση
  • 8 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ mix τυριών (γραβιέρα, τσένταρ, μετσβόνε, γκούντα ή ημίσκληρο)
  • 100 γρ μπέικον κομμένο σε φέτες
  • 1 πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες

Οδηγιες

  • Λιώνουμε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και πρόσθετουμε την μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 30 λεπτά για να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης σιγά, σιγά να γίνει η ζύμη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη και την δουλεύουμε σε επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
  • Σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και την αφήνουμε ακόμη 45 λεπτά να πάρει περισσότερο όγκο. Το δεύτερο μέρος μπορεί να πει στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα σε στρογγυλό σχήμα.
  • Με ένα μαχαίρ κόβουμε στο κέντρο ένα σταυρό και στη συνέχεια κάνουμε ένα Χ που έχει το ίδιο κέντρο με το σταυρό. Στην ουσία τραβάμε 8 γραμμές από το κέντρο του κύκλου που έχουμε ανοίξει και κόβουμε 8 ομόκεντρα τρίγωνα
  • Βάζουμε περιμετρικά τα υλικά. Πρώτα τη σάλτσα ντομάτας, μετά τα τυριά, τις πιπεριές και τέλος το μπέικον.
  • Κλείνουμε τη ζύμη προς τα μέσα και στη συνέχεια τραβάμε τα τρίγωνα που έχουμε κόψει προς τα έξω και τα ακουμπάμε πάνω στη ζύμη που έχουμε γυρίσει προς τα μέσα.
  • Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *