search

Τραχανάς με μπιφτέκια κοτόπουλο πανέ

Ο τραχανάς, διαδεδομένος σε όλους τους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου και της Εγγύς Ανατολής, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής χωριάτικης κουζίνας και την εθνική σούπα της Κύπρου. Σε αυτή τη συνταγή, τέλεια σερβιρισμένος με παναρισμένα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλο, αποκτά νέο appeal χάρη στο τυρί φέτα, τα τοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον δυόσμο που απογειώνουν τη συνταγή!

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για τα μπιφτέκια
  • ½ κιλό κιμά κοτόπουλου μπούτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 παξιμάδια κριθαρένια χτυπημένα στο μπλέντερ
  • Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. σόγια σος
Για το πανάρισμα
  • Λίγο αλεύρι
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 200 γρ φρυγανιά χτυπημένη στο μπλέντερ (γαλέτα)
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • Αλάτι, πιπέρι
Για τον τραχανά 
  • 2 φλιτζάνια ξινό τραχανά
  • 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • 150 γρ φέτα τριμμένη
  • 20 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε 14-15 μικρά μπιφτεκάκια.
  • Ανακατεύουμε τη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι με την πάπρικα και το κάρυ.
  • Βάζουμε σε τρία διαφορετικά μπολ το αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και το μίγμα της φρυγανιάς.
  • Πρώτα τα αλευρώνουμε, μετά τα βουτάμε στο αβγό και κατόπιν στο μίγμα της φρυγανιάς ώστε να καλυφθούν εντελώς.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα μπιφτέκια.
  • Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Για τον τραχανά 
  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τον τραχανά.
  • Αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα ο τραχανάς ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σταδιακά, αφήνοντας κάθε φορά να απορροφήσει το προηγούμενο φλιτζάνι ζωμού.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και τα τοματίνια και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Σερβίρουμε με τα μπιφτέκια κοτόπουλο.
Cool Artisan