search

H πρώτη μου κίνηση κάθε πρωί στην κουζίνα, σχεδόν μηχανικά, είναι να βάλω μια κάψουλα καφέ στη μηχανή μου και να περιμένω να γεμίσει όλο το σπίτι με νότες καφέ. Είμαι ο τύπος ανθρώπου που πάει για ύπνο και ονειρεύεται τον καφέ που θα πιει το πρωί της επόμενης μέρας! Στο σπίτι έχω άλλωστε μια ολόκληρη συλλογή από μηχανές και τρόπους εκχύλισης καφέ όπως syphon, pour over και βέβαια τις κλασικές κάψουλες που είναι η πιο εύκολη καθημερινή λύση! Η αγάπη μου για τη γεύση, ή μάλλον τις γεύσεις του καφέ είναι και ο λόγος που αγαπώ να φτιάχνω γλυκά με καφέ. Είναι ο λόγος που αγαπώ να συνδυάζω τον καφέ με σοκολάτα, με καραμέλα, με ξηρούς καρπούς για να εξελίσσω έτσι τις γεύσεις που δημιουργώ!

Ξεκίνησα  να φτιάξω ένα απλό κέικ με γεύση καφέ! Στην πορεία όμως σκέφτηκα να μοιράσω τη ζύμη σε τρία μικρά, στρογγυλά τσέρκια και έτσι να το εξέλιξω σε μια τούρτα με άρωμα και γεύση καφέ.

Τα παντεσπάνια άλλωστε δεν είναι τίποτα διαφορετικό από το απλό κέικ. Το μόνο που αλλάζει είναι το σχήμα χάρη στο ταψί που το ψήνουμε. Έπειτα τα έντυσα με βουτυρόκρεμα με γεύση καφέ και δημιούργησα ένα λαχταριστό γλυκό με άρωμα και γεύση καφέ. Λατρεύω την μυρωδιά του πρωινού καφέ στο σπίτι, πόσο μάλλον όταν μοσχοβόλησε όλο το σπίτι με νότες καφέ.

Για τη σημερινή συνταγή xρησιμοποιώ την ποικιλία Colombia των Starbucks σε κάψουλες, μια ποικιλία που ταιριάζει πάρα πολύ στη γεύση με τα γλυκά μου. Προέρχεται  όπως λέει και το όνομα του, από την Κολομβία και μάλιστα από μια φάρμα που είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη ως μια από τις καλύτερες πηγές για απολαυστικό καφέ. O Colombia είναι ένας καφές που προσδίδει μια απαλή και παράλληλα σύνθετη γεύση χάρη στις νότες αρωματικών βοτάνων και καρυδιών. Δύο κάψουλες αρκούν για να δώσουν τη γεύση που θέλω στα παντεσπάνια μου. Εκτός όμως από τις κάψουλες χρησιμοποιώ και στιγμιαίο VIA Colombia για να αρωματίσω τη βουτυρόκρεμα! Και πίστεψε με η βουτυρόκρεμα με μια μικρή ιδέα από καφέ είναι η πιο νόστιμη εκδοχή βουτυρόκρεμας! Μπορείς την ίδια βουτυρόκρεμα να τη χρησιμοποιήσεις και για να στολίσεις cupcakes! O Colombia συνδυάζεται απόλυτα με καρύδια, πεκάν και γενικότερα ξηρούς καρπούς, καραμέλα και σοκολάτα γάλατος.



Υλικά

Για τα παντεσπάνια
  • 6 αυγά
  • 335 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 40 ml καφέ espresso Colombia Starbucks (δηλαδή 2 κάψουλες)
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + επιπλέον για τη φόρμα
Για τη βουτυρόκρεμα με καφέ
  • 500 γρ ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ βούτυρο, ανάλατο
  • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κτσ στιγμιαίο καφέ Starbucks VIA Colombia

Εκτέλεση

Για το κέικ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Τρέχουμε 2 κάψουλες espresso Colombia
  • Ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύουμε εκεί τον καφέ.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Οταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυτήν με τον διαλυμένο καφέ και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε 3 στρογγυλές φόρμες για παντεσπάνι με διάμετρο 15 εκ.
  • Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  • Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να είναι τελείως κρύο για να σταθεί πάνω του η βουτυρόκρεμα.
Για τη βουτυρόκρεμα με καφέ
  • Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε το βούτυρο και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να συνδυαστούν εντελώς.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τον καφέ και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Ανά τακτά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, με μια σπάτουλα "παίρνουμε" ό,τι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου και το μετάφερουμε στη βάση του κάδου.
Για το στήσιμο της τούρτας
  • Βάζουμε στη βάση το πρώτο παντεσπάνι και το καλύπτουμε με μια γενναία δόση βουτυρόκρεμας.
  • Επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα επόμενα δύο παντεσπάνια.
  • Στο τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας και με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και τα πλάγια.
  • Προαιρετικά καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας.
 
Cool Artisan