search

To Βιτάμ γίνεται φέτος 70 χρονών! Κλείνει 7 δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική κουζίνα και δεν μπορώ καν να υποψιαστώ σε πόσα εκατομμύρια κέικ έχει μπει από τη μέρα που τυλίχτηκε η πρώτη συσκευασία μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τα γενέθλια του Βιτάμ αποφάσισα να φτιάξω την πιο κλασική, vintage θα έλεγα, τούρτα του ελληνικού ζαχαροπλαστείου, τη σεράνο. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει μπει κουτί με πάστες σεράνο. Εδώ και 70 χρόνια. 

Η ιστορία του συγκεκριμένου γλυκού μου θυμίζει σε ένα βαθμό την ιστορία της Πάβλοβα. Μόνο που εδώ φτιάχτηκε για χάρη της χιλιανής τραγουδίστριας Ροσίτα Σεράνο που μάγευε το κοινό στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950, με το απίστευτο ταπεραμέντο της.

Ήταν τόσο περιζήτητη και δημοφιλής που ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία στη Φωκίωνος Νέγρη, άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε το όνομα της σε μια πάστα! Η μελαχρινή τραγουδίστρια έκανε σχετικά σύντομη πορεία στα καλλιτεχνικά πράγματα της εποχής, έμεινε όμως το όνομά της στην ελληνική ζαχαροπλαστική χάρη στην εφευρετικότητα του ζαχαροπλάστη.



Υλικά

Για το παντεσπάνι
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο
  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κονιάκ
Για την κρέμα
  • 110 γρ. ΒΙΤΑΜ, σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. κακάο
  • 2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
  • Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου γίνει μια πολύ αφράτη και λευκή κρέμα.
  • Ρίχνουμε μέσα σ’ αυτήν τα κοσκινισμένα υλικά και παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
  • Ακουμπάμε τρια τσέρκια διαμέτρου 15 εκ. πάνω σε αλουμινόχαρτο.
  • Γυρνάμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από τα τσέρκια και τις τσαλακώνουμε χαμηλά, για να το στερεώσουμε σαν πάτο.
  • Αδειάζουμε στο τσέρκι το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 25-30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες ή για μία νύχτα.
Για το σιρόπι
  • Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ.
Για την κρέμα
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το ΒΙΤΑΜ, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και 2 κ.σ από τη συνολική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά όλη την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, δυναμώνουμε την ταχύτητα στον κάδο και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο και ανάλαφρο φρόστινγκ.
Συναρμολόγηση
  • Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σαν βάση, το βρέχουμε με το σιρόπι και τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο
  • Αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί καλά η κρέμα.
  • Τέλος, γαρνίρουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα
Cool Artisan