search

Cheesecake με κολοκύθα και φιστίκι Αιγίνης

Κάπου εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα cheesecake άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας μέσα από πακέτα με «συναρμολογούμενες» ημιέτοιμες τούρτες και λοιπά γλυκά γνωστής εταιρείας. Θυμάμαι πως μέχρι να γίνουν καθολικώς αποδεκτά, αγαπητά και περιζήτητα -ως κάθε τι που ερχόταν από την Αμερική εκείνη την εποχή- η αλμυρή τους αίσθηση είχε ξενίσει τον οθωμανικό ουρανίσκο πολλών θειάδων μου. Από τότε, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στα αυλάκι των εθνικών γαστρονομικών μας προτιμήσεων για να φτάσουμε σήμερα, 12 Νοέμβρη του 2018, να σας προτείνουμε με περηφάνια αυτή την υπέροχη συνταγή με τη γλυκιά γεύση της κολοκύθας και τη νοστιμιά των φιστικιών Αιγίνης.

Διάβασε επίσης

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΑΡΟΤΟ & ΚΟΛΟΚΥΘΑ

VEGAN COOKIES ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ

ΜΑΡΜΠΛ ΚΕΙΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΚΑΟ



Υλικά

Για τη βάση
  • 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive, σπασμένα
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
  • 800 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 20 ml ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180° C.
  • Βάζουμε στο blender τα μπισκότα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Τα χτυπάμε μέχρι τα μπισκότα να είναι πολύ λεπτοκομμένα.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο από πάνω και χτυπάμε on/off το μίγμα στο blender μέχρι τα ψίχουλα να γίνουν μάζα.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα ταψί με αποσπώμενες πλευρές ή σε ένα τσέρκι, το βάζουμε στη βάση του και πιέζουμε με τα δάχτυλα.
  • Ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει η βάση ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε στον πάγκο της κουζίνας και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με την κολοκύθα.
  • Τοποθετούμε τα κυβάκια κολοκύθας σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά.
  • Θέλουμε στο τέλος να είναι μαλακά, αλλά να μην έχουν καεί στις άκρες.
  • Μεταφέρουμε την ψημένη κολοκύθα στο blender και χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.
  • Χρησιμοποιώντας μίξερ, χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και αφράτο.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα στα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και διπλώνουμε με μια μαρίζ το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην έτοιμη βάση.
  • Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το cheesecake μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για περίπου 1 ½ ώρα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βγάζουμε το cheesecake από το ταψί, το κόβουμε σε μπάρες και σερβίρουμε.
Cool Artisan