search

Γλυκιά πίτα; Τάρτα; Η γκαλέτ είναι μια κατηγορία από μόνη της και είναι ότι πιο εύκολο και «σπιτικό» μπορείτε να φτιάξετε!



Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι (συν 1 κουταλιά) βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 1/2 κ.γ. γάλα
  • 1 κ.σ. χτυπημένο αυγό ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Για τη γέμιση
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 6 - 8 μαλακά ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Με τα δάχτυλα μας μαδάμε το βούτυρο πάνω από το μείγμα αλεύρων και αναμειγνύουμε με τα χέρια μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να μοιάζει με χοντρή άμμο.
  • Εναλλακτικά, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουν υφή σαν άμμο.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το αυγό και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα και δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια σφαίρα. Δεν τη ζυμώνουμε.
  • Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ένα διάστημα από 2 ώρες έως 1 ημέρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα σε μια επιφάνεια εργασίας και αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τα χέρια μας δίνοντας κυκλικό σχήμα.
  • Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης τη γέμιση.
  • Διπλώνουμε τις εξωτερικές άκρες της ζύμης πάνω από τα ροδάκινα, δημιουργώντας επικαλυπτόμενες πτυχές
  • Εάν τα ροδάκινα είναι πολύ ζουμερά σουρώνουμε τη γέμιση πριν τη βάλουμε μέσα στη ζύμη αφήνοντας τον επιπλέον χυμό στο μπολ, έτσι ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.
  • Περνάμε τη ζύμη με λίγο χτυπημένο αυγό με ένα πινέλο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε ελαφρά με την καστανή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά, μέχρις ότου η ζύμη πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
  • Αφήνουμε τη galette να κρυώσει πάνω στη λαδόκολλα και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια.
Cool Artisan