search

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Σήμερα εμπνέομαι από την “αρχιτεκτονική” του τιραμισού και φτιάχνω ένα πορτοκαλένιο γλυκό με ιταλική καταγωγή αλλά “ελληνικό” άρωμα.



Υλικά

  • 4 μεγάλα αβγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 450 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 πορτοκάλια, μόνο ξύσμα
  • 4 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. αλάτι, χοντρό
  • 6 πορτοκάλια, χυμός (2 φλ)
  • 40 μπισκότα σαβαγιάρ

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να δέσουν, για 6 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και διπλώνουμε πολύ καλά με μια μαρίζ.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα και 2 κ.σ. λικέρ.
  • Ξαναδιπλώνουμε πολύ καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να στέκονται οι κορυφές, να κάνουμε μια ωραία μαρέγκα, για 4-5 λεπτά.
  • Βάζουμε το μισό μείγμα από τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα με τα ασπράδια και ενώνουμε.
  • Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό και το υπόλοιπο λικέρ.
  • Βουτάμε 20 μπισκότα στο χυμό με το λικέρ, για να 'ποτίσουν' ολόκληρα.
  • Τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ σε μια στρώση.
  • Απλώνουμε μισό από το μείγμα μασκαρπόνε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε με μια μαρίζ.
  • Συνεχίζουμε ποτίζοντας στον χυμό τα υπόλοιπα 20 μπισκότα και τα τοποθετούμε πάνω από το μείγμα μασκαρπόνε.
  • Απλώνουμε το υπόλοιπο μασκαρπόνε πάνω από τα μπισκότα.
  • Κοσκινίζουμε με κακάο και διακοσμούμε με λίγο ξύσμα
  • Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον ή για όλη τη νύχτα.
Cool Artisan