ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Το κανταΐφι ήταν πάντα για μένα ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά για γλυκές και αλμυρές πίτες! Σήμερα το χρησιμοποιώ για να «εξελίξω» την κλασική συνταγή της μανιταρο-τυρόπιτας.

Συστατικα

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ.)
  • 500 γρ μανιτάρια (τύπου σαμπινιόν)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σωτάρισμα
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 350 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 4 αυγά μέτρια
  • πιπέρι

Οδηγιες

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σωτάρουμε μέχρι να χάσουν όλο τον όγκο τους.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε τα 100 γρ. βούτυρο σε ένα τηγανάκι.
  • Με ένα πινελάκι βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. με λίγο από το βούτυρο που λιώσαμε προηγουμένως.
  • Ξάνουμε καλά το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας σε ένα μπολ. Στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι στο πυρίμαχο σκεύος.
  • Τρίβουμε όλα τα τυριά μαζί και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια στα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Τα στρώνουμε πάνω από το κανταΐφι αφήνοντας ένα-δύο εκατοστά κενό από τα άκρα του πυρίμαχου σκεύους.
  • Από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και με την παλάμη μας πιέζουμε λίγο το κανταΐφι, ώστε να "κάτσει" καλά πάνω στο ταψάκι.
  • Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας στην περιφέρεια του ταψιού, ώστε να ενωθούν τα 2 "φύλλα" και να μην φύγουν τα τυριά κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το πιπέρι και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Περιχύνουμε ομοιόμορφα στο κανταΐφι.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε στους 190° C και ψήνουμε ακόμη 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *