search

ΜΠΑΤΖΙΟΠΙΤΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΜΠΑΤΖΟ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ

Ταξιδεύοντας στη Νάουσα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και να πάρω τη συνταγή για αυτή τη μαγική “αυτοσχέδια” τυρόπιτα που στήνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. 

Βασικό υλικό είναι ο μπάτσος από τη Βέροια. Ο μπάτζος είναι Ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Παράγεται από πρόβειο ή γίδινο μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα, ή μίξη αυτών των δύο. Δεν έχει εξωτερική κρούστα και χαρακτηρίζεται από τρύπες στο εσωτερικό του. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της φέτας. Επίσης, θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί, καθώς η μέθοδος παρασκευής του, είναι το αρχικό στάδιο, από το οποίο περνάει κάθε παρασκευή σκληρού τυριού, όπως η κεφαλογραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το κασέρι.

Το φύλλο εδώ είναι το διάσημο, ποντιακό περέκ, το φύλλο που λατρεύουν στη Μακεδονία. Τα συγκεκριμένα φύλλα τα βρίσκεις πια πολύ εύκολα σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται στο σάτζ, μια λαμαρίνα που μπαίνει πάνω στη φωτιά του τζακιού, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. Έτσι αφυδατωμένα, σαν δαντελένιες γαλέτες, συντηρούνται ως και ένα χρόνο.



Υλικά

  • 4 φύλλα περέκ
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 400 ml γάλα
  • 8 κτσ σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 300 γρ μπάντζο
  • ρίγανη
  • 1/2 λεμόνι (χυμό) πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Τρίβουμε τον μπάτσο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το βούτυρο και το σιμιγδάλι
  • Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πάρει βράση και πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά
  • Ρίχνουμε το μπάτζο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει και αφού κρυώσει λίγο το μείγμα μας το προσθέτουμε ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί καλά
  • Αρωματίσουμε με ρίγανη και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας
  • Γεμίζουμε ένα σκεύος με νερό για να βρέξουμε τα φύλλα περέκ
  • Βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει την επιφάνεια του και το θερμαίνουμε ελάχιστα
  • Βουτάμε 2 φύλλα περέκ για 20 δευτερόλεπτα στο νερό και τα στραγγίζουμε σε πετσέτα κουζίνας
  • Πριν τα τοποθετήσουμε στο τηγάνι απλώνουμε τη γέμιση με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Το βάζουμε στο τηγάνι που έχει πάρει θερμοκρασία
  • Βάζουμε ένα φύλλο από πάνω και ρίχνουμε λίγο λάδι
  • Ελέγχουμε αν πήρε χρώμα η κάτω πλευρά ανασηκώνοντας την άκρη
  • Με ένα πιάτο η καπάκι κατσαρόλας αναποδογυρίζουμε την πίτα και την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά
  • Επαναλαμβάνουμε την Ίδια διαδικασία με δύο ακόμη φύλλα για να φτιάξουμε τη δεύτερη μπαντζόπιτα
  • Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και λίγη φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.
Cool Artisan