Κέικ με λεμόνι και μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα είναι αυτά τα μικρά φρούτα που αγαπά πολύ η Ευρώπη αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει και εδώ παραγωγή, σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία. Η εποχή που μας δίνει τους πιο νόστιμους καρπούς είναι το δίμηνο Αυγούστου με Σεπτέμβρη.

Η μοναδική γλυκιά υπόξινη γεύση τους μπορεί να δώσει ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα σε κέικ, μπισκότα ή τάρτες. Προσφέρονται, επίσης, για να φτιάξεις καταπληκτικές μαρμελάδες ή sauce για γλυκά. Αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει τις λοιμώξεις και τονώνει τη μνήμη, αφού σύμφωνα με μελέτες 2 φλιτζάνια χυμού μύρτιλλων καθημερινά μπορούν να καθυστερήσουν τη φθορά της μνήμης.

Tip: Οι αναλογίες υλικών που σου δίνω σήμερα είναι για μακρόστενη φόρμα 10 x 18 εκ.

Διάβασε Επίσης:

Συστατικα

  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 80 γρ. γιαούρτι
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100 γρ.  μύρτιλλα

Οδηγιες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 18 x 10 εκ. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα σιλικόνης.
  • Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτο θα βγει το κέικ μας.
  • Ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε αβγό. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα μύρτιλλα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι στο μείγμα, προσπαθούμε να ανακατέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο χρησιμοποιώντας μόνο μια σπάτουλα και όχι μίξερ. Διαφορετικά, το κέικ μας δεν θα φουσκώσει.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσό χρώμα. Αν ο φούρνος δεν ψήνει καλά μπορείς να καλύψεις την επιφάνεια του κέικ με ένα αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 10 λεπτά, προκειμένου να ψηθεί στο εσωτερικό και να μην καεί η επιφάνεια.
  • Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα πριν ξεφορμάρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *