search

Burger κινόα με ρύζι

Η νηστεία είναι μια πολύ καλή αφορμή για να προσέξουμε τη διατροφή μας και να μάθουμε να επιλέγουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ όλα εκείνα τα προϊόντα που θα κάνουν το σώμα μας να μας ευγνωμονεί. Ειδικά με το “bikini season” προ των πυλών είναι καλό να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας διατροφικές συνήθειες που θα φέρουν αλλαγή τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία μας, αφού θα μας δώσουν ενέργεια και θα “σβήσουν” την ατονία από το χάρτη. Μια συνταγή που με βοηθά πολύ είναι τα μπιφτέκια κινόα που συνδυάζω πάντα με μια γενναία μερίδα από ρύζι και λαχανικά.

Για τα μπιφτέκια χρησιμοποιώ το Κινόα Fytro, ένα φυτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας και έναν από τους πιο πολύτιμους σύμμαχους που μπορείς να έχεις την περίοδο της νηστείας ή όταν κάνεις διατροφή. Είναι συνώνυμο της ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοηθό όλων όσων προσπαθούμε να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό διότι περιέχει Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και Φώσφορο που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, περιέχει Φολικό Οξύ και Βιοτίνη, που βοηθούν στην καλή ψυχολογική κατάσταση.

Το συνοδεύω με μια καλή πηγή υδατάνθρακα για να έχω ενέργεια που δεν είναι άλλη από το Ρύζι με Φλοιό Fytro. Περιέχει Μαγγάνιο και Φώσφορο, που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, μέσα στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.



Υλικά

Για τα μπιφτέκια κινόα:
  • 170 γρ Λευκό Κινόα Fytro (δηλαδή περίπου 1 κούπα)
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα
  • 100 γρ. ρεβίθια, μαγειρεμένα και στραγγισμένα
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 λευκό κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, πολτοποιημένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1  κ.γ. αλάτι
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για σοτάρισμα
Για το ρύζι:
  • 1/2 κουτί Ρύζι µε Φλοιό Fytro
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 µέτριο κρεµµύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 λιαστές τομάτες
  • 1 αβοκάντο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια με κινόα:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Σε μια κατσαρόλα με καπάκι βάζουμε την κινόα και τη διπλάσια ποσότητα σε νερό. Φέρνουμε σε βρασμό, καλύπτουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε για 20 λεπτά και μετά βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
  • Στο μεταξύ, βάζουμε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψί και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, για 20 λεπτά. Αφήνουμε τη γλυκοπατάτα να κρυώσει, την ξεφλουδίζουμε και τη βάζουμε σε ένα μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται το μείγμα να είναι εντελώς ομοιογενές.
  • Έπειτα μεταφέρουμε το κινόα και το μείγμα σε ένα μπολ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το κινόα στο μείγμα μας.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και προαιρετικά τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να δέσουν.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό και ρίχνουμε ½ κ.σ. ελαιόλαδο, ανακινώντας με προσοχή για να καλυφθεί όλος ο πάτος του τηγανιού.
  • Τα σοτάρουμε για 5-7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Θέλουμε μόνο να πάρουν χρώμα και όχι να μαγειρευτούν εντελώς.
  • Τα σερβίρουμε ζεστά.
Για το ρύζι:
  • Βράζουμε το Ρύζι µε Φλοιό Fytro σύµφωνα µε τις οδηγίες του κουτιού.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ξερό κρεµµύδι με το πράσο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις πιπεριές και τις λιαστές ντομάτες.
  • Προσθέτουμε το Ρύζι µε Φλοιό Fytro και ανακατεύουμε.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι κατά βούληση.
  • Κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες και του ρίχνουμε χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσει.
  • Σερβίρουμε και σε κάθε πιάτο διακοσμούμε με φέτες από αβοκάντο.
  • Στήνουμε το πιάτο σερβίροντας το Ρύζι µε Φλοιό Fytro και δίπλα τα μπιφτέκια από Κινόα Fytro.
Cool Artisan