search

Ζυμη Ολικης (Για Πιτσα, Πιτα Ή Πεινιρλι)

 

Πρόκειται για μια συνταγή που φουσκώνει αρκετά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά είδη αρτοποιημάτων. Εγώ την έφτιαξα για πεϊνιρλί με τυρί, γαλοπούλα και αυγό αλλά, εσύ μπορείς να τη χρησιμοποιείσεις για όποια κατηγορία ζύμης έχεις όρεξη.

 



Υλικά

  • 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 κ. σούπας ξερή
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλυτζ. νερό χλιαρό ( ίσως χρειαστεί και περισσότερο)
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε το 1/2 φλ. τσαγιού νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τo αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι (και τα 2 είδη) και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και τη μαγιά.
  • Ζυμώνουμε καλά έως ότου πετύχουμε μία σφιχτή ζύμη (όπως του ψωμιού) και τo αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπάζοντάς το με μία βαμβακερή πετσέτα, λίγο νωπή.
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμε με τη βοήθεια ενός πλάστη στο μέγεθος του ταψιού και λίγο περισσότερο ή χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια αν θέλουμε ατομικές πίτσες ή πεινιρλί.
  • Τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί και πιρουνιάζουμε για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα στους 200°C για 30-35 λεπτά σε αντιστάσεις.
Cool Artisan