search

Βασική Ζύμη Για Αλμυρή Τάρτα (Pâte Brisée)

homemade, dough, tart, pieΣυνταγή για εύκολη χειροποίητη ζύμη για αλμυρές πίτες και τάρτες



Υλικά

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος (λαδόκολλα) και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).
  • Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.
  • Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
  • Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για λίγες ώρες ή και να τη διατηρήσουμε για 1 μήνα τουλάχιστον.
 Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).
  • Τη ψήνουμε στους 170ºC για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
 Tips
 
  • Προσέχουμε να μη ζυμώσουμε υπερβολικά και κουράσουμε τη ζύμη, γιατί όταν ψηθεί θα γίνει βαριά και «ζυμαρένια» αντί για ανάλαφρη και τραγανή.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού την ανοίξουμε, καθώς και μετά το στρώσιμο στο σκεύος.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη στο σωστό πάχος, μισό εκατοστό περίπου, ώστε να γίνει τραγανή αλλά και να μη νοτίσει όταν ψηθεί με τη γέμιση.
  • Για να πετύχουμε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο, αφού έχουμε στήσει τη ζύμη στο σκεύος, τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.
 
Ζύμη τάρτας που περίσσεψε για την επόμενη φορά
 
  • Μπορούμε να την κάνουμε μια μπάλα, να την καλύψουμε καλά με μεμβράνη και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
  • Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη, να την κόψουμε σε διάφορα σχήματα και να τα ψήσουμε σαν μπισκότα.
  • Τέλος, μπορούμε να ετοιμάσουμε κανονικά τη ζύμη τάρτας, να τη στρώσουμε στη φόρμα, να την καλύψουμε με μεμβράνη και να την καταψύξουμε.  Όταν τη χρειαστούμε, τη βάζουμε απευθείας στον φούρνο, αυξάνοντας τον χρόνο ψησίματος κατά 10 περίπου λεπτά.
Cool Artisan