search

ΣΠΙΤΙΚΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΛΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Αυτά τα τυροπιτάκια είναι το αγαπημένο μου ορεκτικό για κάθε γιορτινό τραπέζι! Τραγανά απέξω και ζουμερά στο εσωτερικό ταιριάζουν υπέροχα και σε μπουφέ!



Υλικά

Για τη ζύμη κουρού
  • 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175 γρ. ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. ελαιολάδο
  • πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αυγού
Για γέμισμα
  • 230 γρ. τυρί φέτα
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο μέντα, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.σ. πέστο λιαστής ντομάτας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ξύδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα συστατικά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη, συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι.
Για το γέμισμα
  • Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη φέτα και την θρυματίζουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, την ρίγανη και τη μέντα.
  • Ανακατεύουμε με το πιρούνι και προσθέτουμε το πιπέρι, το πέστο και το γιαούρτι που θα βοηθήσει να δέσει το μείγμα.
Για τη συναρμολόγηση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον ανεμιστήρα στους 180 C.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Δεν πρέπει να την ζυμώσουμε πολύ ώρα για να μην απελευθερώσει λάδι.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια.
  • Απλώνουμε μια λαδόκολα στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε ένα κομμάτι ζύμης πάνω σε αυτό.
  • Απλώνουμε την ζύμη με τα χέρια σας και στη συνέχεια ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να είναι 10-13 εκατοστά σε διάμετρο.
  • Βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης και βρέχουμε τις άκρες περιμετρικά με νερό, έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.
  • Με την βοήθεια της λαδόκολας διπλώνουμε τη ζύμη και πιέζουμε τα άκρα με ένα πιρούνι για να σφραγιστούν και να σχηματίσουν μια μικρή πίτα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε όλα τα κομμάτια της ζύμης.
  • Στο τέλος χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ένα κρόκο αυγού, και με αυτό αλείφουμε τα τυροπιτάκια από πάνω και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Όταν είναι έτοιμο, τα βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.
Cool Artisan