search

Βίντεο: Μεξικάνικες Φαχίτας VS Αραβικές Πίτες

Μεξικάνικες τορτίγιες και αραβικές πίτες. Από πολύ μικρός σκεφτόμουν ότι μιλάμε για 2 πολύ παρόμοια πράγματα που όμως φτιάχνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο και αξιοποιούνται στην κουζίνα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να κάνω ένα crash test και να παίξω με τα αντίπαλα “δέη” φτιάχνοντας φαχίτας με δύο τρόπους: το δυτικό και το ανατολίτικο.

Αφορμή στάθηκε το ρύζι Mexicana Μπάρμπα Στάθης που είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε “Fajitas Party”. Στην άλλη πλευρά έχουμε το καστανό ρύζι Μπάρμπα Στάθης με σταφίδες, ρεβύθια και αρακά που η γεύση του είναι συγχρόνως γλυκιά και αλμυρή. Όλα τα ρύζια Μπάρμπα Στάθης (συνολικά υπάρχουν 5 γεύσεις, δες τες με ένα κλικ εδώ) προέρχονται από τους ορυζώνες της Μακεδονίας και μάλιστα ο Μπάρμπα Στάθης δεν ελέγχει μόνο την ποιότητα του ρυζιού που φτάνει στο πιάτο μας αλλά τσεκάρει και όλη τη διαδικασία παραγωγής για να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με το μοντέλο αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης.

Κάνοντας αυτό το crash test αντικατέστησα τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στη Δύση με τις αντίστοιχες που αγαπούν στην Ανατολή. Αντί για sour cream έβαλα γιαούρτι και αντί για γκουακαμόλε έβαλα χούμους.

Και στις δύο περιπτώσεις έπαιξα με κοτόπουλο. Στη Μεξικάνικη εκδοχή όμως έβαλα κύμινο και καπνιστή πάπρικα ενώ στην ανατολίτικη του έδωσα γεύση με κάρι.

 

Δες εδώ το βίντεο για να δεις ποιος κέρδισε στη μάχη των φαχίτας.



Υλικά

Για τις Μεξικάνικες Τορτίγες

Για το κοτόπουλο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
  • 1 λάιμ
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • αλάτι και πιπέρι καγέν
Για το ρύζι Για τα λαχανικά
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί)
  • 1 λάιμ
Για το γουακαμόλε
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 λάιμ
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι καγέν
Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. sour cream
  • 4 μεξικάνικες τορτίγες

Για τις αραβικές πίτες

Για το κοτόπουλο
  • 250 γρ φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. κάρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Για το ρύζι Για τη μικρή σαλάτα
  • 5 τοματίνια
  • 1/2 αγγούρι
  • ένα μικρό ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. χούμους
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 4 αραβικές πίτες

Εκτέλεση

Για τις Μεξικάνικες Τορτίγες

Για το κοτόπουλο
  • Για τα μεξικάνικα fajitas (φαχίτας) με κοτόπουλο, κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αν βιάζεσαι μπορείς να το μαγειρέψεις και απευθείας αλλά δεν θα πάρεις όλα τα αρώματα. Το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4′-5′ από κάθε πλευρά.
Για το ρύζι
  • Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ρύζι Mexicana Μπάρμπα Στάθης  και ένα φλυτζάνι νερό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Για τα λαχανικά
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λάιμ.
Για το γουακαμόλε
  • Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιανίζουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και διατηρούμε στο ψυγείο. Το αβοκάντο τήνει να μαυρίζει. Δεν σημαίνει ότι χάλασε, απλά αλλάζει το χρώμα του αν το ετοιμάσεις αρκετές ώρες πριν το σερβίρεις.
Για το σερβίρισμα

Για τις Αραβικές πίτες

Για το κοτόπουλο
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές φέτες και πολτοποιούμε το σκόρδο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο και το κάρι. Μαγειρεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Για το ρύζι Για τη σαλάτα
  • Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια, το αγγούρι και το δυόσμο και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολάκι.
Για το σερβίρισμα
Cool Artisan