search

ΠΟΥ ΕΦΑΓΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΣΑ ΤΑ STORIES ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ)

Στον κόσμο του instagram πολύ συχνά ζούμε την “εμπειρία” μας και ανεβάζουμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο στα stories λίγες ώρες (ή και ημέρες) μετά. Μπορεί να είναι για να κρυφτούμε από κάποιον που δεν θέλουμε να μας πάρει χαμπάρι, για να ζήσουμε τη στιγμή ή στη δική μου περίπτωση για να μην προτείνω κάποιο εστιατόριο που τελικά δεν έχει καλό φαγητό.

Και το αφρικάνικο είναι δύσκολη πίστα. Δεν αρκεί να είναι νόστιμο. Πρέπει να είναι και φιλικό προς το στομάχι… Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ! Για αυτό κι εγώ περίμενα 24 ώρες για να ανεβάσω τα stories-ελεγείες για το Lalibela στην Κυψέλη. Το όνομα Lalibela έρχεται από την ομώνυμη πόλη στην Αιθιοπία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τετάρτη βραδυ και κατεβαίνουμε στην οδό Νάξου στην Κυψέλη για να δοκιμάσουμε αυθεντικά πιάτα από την Αιθιοπία. Εαν το gps δεν μας ενημέρωνε ότι φτάσαμε θα το προσπερνούσαμε καθώς οι κλειστές κουρτίνες δεν μαρτυράνε την ύπαρξη εστιατορίου. Τεράστιες γυάλινες τζαμαρίες με μάλλινες κουρτίνες (από τη δεκαετία του ΄80) κρύβουν ένα 50% αυθεντικό – 50% τουριστικό εστιατόριο. Στη μια γωνία υπάρχει μια “απομίμηση” Αιθιοπικής καλύβας ενώ στους τοίχους υπάρχουν ξεθωριασμένες αφίσες από την Αιθιοπία, σαν αυτές που έφτιαχνε ο ΕΟΤ για τις Κυκλάδες στα 80s.

Στη μια γωνία κάθεται μια κοριτσοπαρέα 17χρονα από την Αφρική που πίνουν τσάι και βγάζουν selfies ενώ λίγο πιο μέσα είναι μια οικογένεια από την Αιθιοπία με το παιδάκι τους σε καρότσι. Καθόμαστε κι εμείς σε ένα τραπέζι και κοιτάμε με ορθάνοιχτα μάτια γύρω μας να απορροφήσουμε όλες τις πληροφορίες. Λίγα λεπτά μετά μας υποδέχεται η Elisabeth (ιδιοκτήρια) και μας εξηγεί το μενού. Τα πιάτα ξεκινάνε από 10 ευρώ (δεν είναι και φτηνό) και έχουν τόσο επιλογές για vegetarian όσο και για κρεατοφάγους. Στα vegetarian πιάτα θα βρεις φάβα, ρεβυθάλευρο σε spicy σάλτσα και φάκες ενώ στα πιάτα με κρέας ξεχωρίζει το μοσχάρι με λαχανικά και ο σοταρισμένος κιμάς με κρεμμύδια. Υπάρχει και κοτόπουλο, για όσους θέλουν κάτι πιο “εύπεπτο”.

Αποφασίσαμε να πάρουμε την ποικιλία για 2 άτομα στα 25 ευρώ. Αρχικά ήρθε ένα τεράστιο καλάθι με το αιθιοπικό ψωμί το ιντζέρα (injera). Είναι ένα φουσκωμένο με προζύμι πλατύ ψωμί (flatbread) της Ανατολικής Αφρικής, με μια ελαφρώς σπογγώδη υφή. Παραδοσιακά φτιαγμένο από αλεύρι teff, αποτελεί εθνικό πιάτο τόσο στην Αιθιοπία όσο και στην Ερυθραία, είναι gluten free και δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού (σαν πρώτη ύλη). Το ψωμί αυτό λειτουργεί και σαν μαχαιροπίρουνο. Μην περιμένεις μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι σου.

Στην ποικιλία που μας ήρθε λάτρεψα το πιάτο από αεύρι ρεβυθιού που είναι ελαφρώς πικάντικο και λειτουργεί σαν sauce, απλωμένο πάνω στο ψωμί. Μου άρεσε και η φάβα αλλά και το μοσχάρι με λαχανικά.

Tip1: Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα έχουν πάρτυ-πανυγήρι με αφρικάνικο χορό και μπουφέ με όλα τα πιάτα του μενού στα 12 ευρώ το άτομο. Κράτηση απαραίτητη.

Tip2: Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τον αιθιοπικό καφέ που φτιάχνουν μόνοι τους

Info: Lalibela
Διεύθυνση: Νάξου 26-28, Κυψέλη
Tηλ.: 2108652495



Cool Artisan