search

Καρπουζοπιτα Απο Τη Μηλο

Αυτή τη συνταγή τη δοκίμασα πρώτη φορά στη Μήλο πριν από περίπου 10 χρόνια αλλά δεν είχα ενθουσιαστεί γιατί στους τοπικούς φούρνους είναι περισσότερο ξεροψημμένη από όσο την ψήνουν οι ντόπιες νοικοκυρές και χάνει τη γλύκα της. Μετά από καιρό έτυχε να δουλεύω με μια κοπέλα από τη Μήλο, η μητέρα της οποίας μας φίλευε όλο το καλοκαίρι με ζουμερή (σαν brownies) καρπουζόπιτα. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο. Την βγάζεις νωρίτερα από το φούρνο, από όταν φαίνεται έτοιμη στο μάτι (45 λεπτά αρκούν) και την αφήσεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.


Υλικά

  • 500 γρ. ψίχα από καρπούζι
  • 110 γρ. αλεύρι
  • 50 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ.
  • 65 γρ. μέλι + 2 κ.σ.
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • κανέλα
  • σουσάμι

Εκτέλεση

  • Αφού αφαιρέσουμε την καρδιά του καρπουζιού, όλο το «κόκκινο», και το καθαρίσουμε από τα κουκούτσια, το στύβουμε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, για να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε να στραγγίσει περίπου για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μισό μέλι. Το αλεύρι και το ελαιόλαδο το προσθέτουμε σιγά-σιγά για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς θα «πάρει» καθώς εξαρτάται από το πόσα υγρά έχει κρατήσει η καρπουζόψυχα. Το μίγμα πρέπει να είναι χυλωτό, ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και σφιχτό.
  • Στη συνέχεια αφού λαδώσουμε ένα ταψάκι και το πασπαλίσουμε με σουσάμι και το μισό σιμιγδάλι αδειάζουμε το μίγμα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1,5 εκ., και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και σιμιγδάλι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180°C.
  • Όταν βγάλουμε την καρπουζόπιτα και πριν αρχίσει να κρυώνει ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μέλι, για να απορροφηθεί.
Cool Artisan