search

Vegan λαζάνια με κρέμα κολοκύθας και μανιτάρια

Τα λαζάνια μπορούν να είναι και vegan και ευκολάκια στην προετοιμασία τους! Στη συνταγή που ακολουθεί, πιστή στο πνεύμα του #Veganuary πρότζεκτ, τα φύλλα του αγαπημένου ζυμαρικού εναλλάσσονται με στρώσεις από μια ευκολότατη και πεντανόστιμη κρέμα κολοκύθας και σοταρισμένα μανιτάρια.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 15 φύλλα λαζάνια
Για τα μανιτάρια
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι κρασί
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για την κρέμα κολοκύθας
  • 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μανιτάρια
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε.
  • Μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τα υγρά τους.
Για την κρέμα κολοκύθας
  • Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τους βράζουμε ή -αν έχουμε ατμομάγειρα- τους μαγειρεύουμε στον ατμό.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και το πράσο σε λεπτές φέτες.
  • Σε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγειρεμένη κολοκύθα και το ζωμό.
  • Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τα υλικά.
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η κρέμα σαν σφιχτή μπεσαμέλ.
Για το στήσιμο του ταψιού
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε στη βάση όσα φύλλα λαζάνια πάρει, σπάμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τα τυχόν κενά.
  • Βάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα κολοκύθας και στη συνέχεια καλύπτουμε με φύλλα λαζάνια.
  • Συνεχίζουμε βάζοντας όλα τα μανιτάρια από πάνω και βάζοντας ακόμα μια στρώση λαζάνια.
  • Τέλος, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα κολοκύθας.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C.
  • Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Cool Artisan