vegan potato dauphinoise

Sorry, this entry is only available in Greek.

Ingredients

  • 400 γρ πατάτες Νάξου
  • 400 γρ γλυκοπατάτα
  • 300 γρ κάσιους
  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια λευκά (κομμένα σε φέτες)
  • 1 κτσ αλεύρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη ή περασμένη από τον τρίφτη)
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κτσ αλάτι
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • πιπέρι (κατά βούληση)
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για το ταψί

Instructions

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μαντολίνο (ή τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες με ένα μαχαίρι). Δεν τις ξεπλένουμε (αφότου τις κόψουμε, ούτε τις βάζουμε σε νερό) γιατί θέλουμε το άμυλο τους για τη συνταγή.
  • Ζεσταίνουμε το μισό γάλα αμυγδάλου
  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τα κάσιους και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό γάλα αμυγδάλου για να φτιάξουμε μια λεπτότευστη κρέμα.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια ένταση.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο
  • Μόλις τα κρεμμύδια πάρουν χρυσό χρώμα προσθέτουμε το αλεύρι
  • Ανακατεύουμε γρήγορα και αμέσως μετά προσθέτουμε την κρέμα κάσιους και το υπόλοιπο γάλα.
  • Προσθέτουμε και τις ροδέλες από τις πατάτες.
  • Αμέσως μετά προσθέτουμε τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή ένταση (για 20 λεπτά)
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί και καλύπτουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
  • Τα τελευταία 15 λεπτά βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *