pasxalinotsoureki

Sorry, this entry is only available in Greek.

Ingredients

  • 700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1½ κύβος νωπής μαγιάς (40 γρ.)
  • 200 γραμ. γάλα (χλιαρό)
  • 120 γραμ. βούτυρο
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 5 σπόρους κακουλέ/κάρδαμο
Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 συσκευασία μπισκότα γεμιστά
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • 1 πρέζα κανέλα

Instructions

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου 40°C. Για το λόγο αυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα.
  • Aρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά, λιώνοντας την σε ένα μπολ με 5-6 κουταλιές της σούπας από το συνολικό χλιαρό γάλα.
  • Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένη τη μαγιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη τη μαγιά μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και να μπει στη συνέχεια στον κάδο.
  • Βάζουμε σε ένα κατσοραλάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • 'Επειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα και τα αυγά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούυρο-ζάχαρη στο μπολ με το αυγά και το γάλα.
  • Χτυπάμε όλα τα μυρωδικά στο μπλέντερ και τα περνάμε από ένα μικρό σουρωτήρι.
  • Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάτζο για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε στο χέρι για ακόμα 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C για 15 λεπτά, τον κλείνουμε και στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με καυτό νερό.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε, τη βάζουμε μέσα στο φούρνο για 1 ώρα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλο μακρόστενο.
  • Το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με τα υλικά της γέμισης και το στρίβουμε.
  • Ετοιμάζουμε και τα άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τα πλέκουμε σε κοτσίδα ή τα στρίβουμε ένα ένα και τα αφήνουμε σκεπασμένα, για να διπλασιαστούν, σε λαμαρίνα με λαδόκολλα για μια ώρα.
  • Αλείφουμε τα τσουρέκια μας με διάλυμμα αυγό-γάλα και τα ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *