oven baked halva

Sorry, this entry is only available in Greek.

Ingredients

Για το χαλβά
  • 170 gr χοντρό σιμιγδάλι
  • 200 γρ ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο 2%
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα μόνο)
  • 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ βούτυρο (για το ταψί)
  • 1 κτσ σιμιγδάλι (για το ταψί)
Για το σιρόπι
  • 100 γρ ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 πορτοκάλι (μόνο χυμό)

Instructions

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός, αλλά να μην εξατμιστεί όλη η υγρασία του.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι
  • Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με καστανή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 170°C.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει το σιρόπι.
  • Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο και τον περιχύνουμε όπως είναι καυτός με το χλιαρό σιρόπι, περιμένουμε να το απορροφήσει για λίγα λεπτά ανακινώντας το ταψί.
  • Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Προαιρετικά γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *