search

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα και με κάποιο τρόπο βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους στα γλυκά που φτιάχνω αυτή την περίοδο.

Σήμερα διάλεξα τα φουντούκια και έφτιαξα μια ζουμερή σοκολατόπιτα με γεμάτη γεύση, που καταφέρνει να μείνει αφράτη!



Υλικά

  • 35 γρ. κακάο, άγλυκο
  • 80 ml καυτό νερό
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 1 κ.σ. κακάο, έξτρα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Αραδειάζουμε τα φουντούκια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για 7 λεπτά.
  • Μόλις τα βγάλουμε τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, σαν αλεύρι.
  • Βουτυρώνουμε μία φόρμα «δαχτυλίδι» 20 εκ. και στρώνουμε μέσα λαδόκολλα.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κακάο και το καυτό νερό. Ανακατεύουμε με το σύρμα, να διαλυθεί καλά το κακάο. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα, την καστανή ζάχαρη, τη σκόνη φουντουκιού, το ξύσμα και τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να σχηματίσουν μια απαλή μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε λίγο από το χτυπημένο ασπράδι στο σοκολατένιο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα σοκολάτας.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για 60 λεπτά. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου στη φόρμα για 20 λεπτά τουλάχιστον.
  • Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.
Cool Artisan