search
Μετά τη συνταγή της μαμάς για τα πασχαλινά κουλουράκια (θυμήσου την με ένα κλικ εδώ) ακολουθεί και η συνταγή της για τα πασχαλινά τσουρέκια. Παραδοσιακά τα κάνουμε λίγες μέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα για να είναι φρέσκα, όμως όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο πολλές επαναλήψεις κάνουμε πριν ξεκινήσει η νηστεία.




Υλικά

  • 1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
  • Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. H ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.
  • Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
  • Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Κρύβουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
  • Mε τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.
  • Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με νωπές πετσέτες, να μην ξεραθούν.
  • Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  • Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη, μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.
  • Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.
Cool Artisan