search

Baked Cheesecake Με Γιαούρτι Και Γκανάζ Σοκολάτας

Η σημερινή συνταγή είναι η ελληνική παραλλαγή του νεουορκέζικου baked cheesecake, μόνο που αντί για τυρί χρησιμοποιώ αποκλειστικά ελληνικό γιαούρτι! Η οξύτητα του γιαουρτιού δένει τέλεια με τη μπισκοτένια βάση και τη βελούδινη σοκολάτα.


Υλικά

Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
  • 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά και 2 κρόκους
  • λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για την γκανάζ σοκολάτας
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 140 γρ. κουβερτούρα 70%

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στο blender με τα μαχαίρια.
  • Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το cheececake.
  • Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  • Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντάς τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
  • Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ.
  • Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
  • Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
  • Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
  • Without taking the cake out of the form let it cold for 2 hours.
  • Put it in the fridge so it will be really cold.
For ganache
  • In a small saucepan heat the sour cream just before it boils.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  • Προσθέτουμε τη μισή κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Καλύπτουμε το cheesecake με τη σοκολατένια γκανάζ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου
Cool Artisan