search

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας όπως εγώ, τα νιόκι είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Ταιριάζουν με πάρα πολλές σάλτσες και δει τυρο-σάλτσες αλλά εγώ σήμερα τα ετοιμάζω σε ένα μόνο τηγάνι με σπανάκι και πράσο.



Υλικά

Για τα νιόκι:
  • 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κρόκους
  • 150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (εξαρτάται από την υγρασία που έχουν οι πατάτες)
  • 75 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 400 γρ. φρέσκο σπανάκι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. νιόκι

Εκτέλεση

Για τα νιόκι:
  • Βράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να εξατμιστεί η υγρασία για 20 λεπτά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
  • Σπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Μόλις κρυώσει ο πουρές, αλλά να είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, τα 150 γρ. αλεύρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο).
  • Παράλληλα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
  • Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, βάζουμε το μείγμα της πατάτας μέσα σε ένα κορνέ.
  • Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ αρχίζουμε και φτιάχνουμε λωρίδες ζύμης σαν κορδόνι.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες ανά 1,5 εκ. δημιουργώντας μικρά νιόκι.
  • Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε νερό με πάγο. Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά την επιφάνεια ενός πυρέξ.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο νερό με τον πάγο.
  • Μόλις τελειώσουμε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί και τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο στο ψυγείο.
  • Είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Για τη σάλτσα:
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και το σκόρδο.
  • Τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις μαραθεί ρίχνουμε τα νιόκι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Cool Artisan