gemista

Sorry, this entry is only available in Greek.

Ingredients

  • 5 τομάτες
  • 3 πιπεριές (για γεμιστά)
  • 2 πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια (ή περασμένα από τον τρίφτη)
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 μάτσο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο
  • 2 κτσ σταφίδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Instructions

  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ την επάνω πλευρά της τομάτας (να μείνει ενωμένη με την υπόλοιπη τομάτα) και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της αφήνοντας αρκετή σάρκα πάνω στη φλούδα για να μην ανοίξουν τα γεμιστά
  • Μεταφέρουμε την ψίχα σε ένα μπλέντερ
  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και καθαρίζουμε από τα σποράκια.
  • Βάζουμε την ψίχα από την τομάτα στο blender και χτυπάμε μαζί με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γίνει χυμός
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι, το μισό χυμό τομάτας, το καρότο, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί μας
  • Προσθέτουμε τις τομάτες και τις πιπεριές
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μας μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το πλιγούρι
  • Τοποθετούμε και τις πατάτες ανάμεσα στις τομάτες και τις πιπεριές
  • Τέλος περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό τομάτας από το blender
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Έπειτα το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *