search

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Με το που δοκίμασα την πρώτη μπουκιά από αυτό το κέικ ταξίδεψα κατευθείαν πίσω στα 90s, στα παιδικά μου χρόνια και σε αυτά τα κέικ ζαχαροπλαστείου που στόλιζαν πάντα τον πάγκο της κουζίνας την περίοδο των γιορτών. Θυμάμαι πως περίμενα να φύγει η κόκκινη κορδέλα για να τα κόψουμε και να έρθουν τα λαχταριστά τους κομμάτια στα χέρια μου.

Τα κέικ με αποξηραμένα  φρούτα ή φρουί γλασέ είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου το πρωί τώρα τα Χριστούγεννα που θα ξυπνήσεις και δεν θα έχεις να πας στο γραφείο αλλά θα μπορείς να πιεις χαλαρά τον καφέ σου!

Κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μου

Διάβασε Επίσης



Υλικά

  • 2 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 300 γρ. αποξηραμένα φρούτα (όπως δαμάσκηνα και βερίκοκα) ή φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 15 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά.
  • Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί για κέικ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  • Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω.
  • Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με γλάσο σοκολάτας και ότι Christmas candies θέλεις.
Cool Artisan