search

Χοιρινό με δαμάσκηνα για τα Χριστούγεννα

Το χοιρινό είναι το παρασοσιακό κρέας που μαγειρεύουμε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τις γιορτές! Αυτό βέβαια πριν έρθει το έθιμο της γαλοπούλας. Η γλυκιά επίγευση από το βαλσάμικο, το μέλι και τα δαμάσκηνα έχει συνδεθεί  στο μυαλό μου με τις γιορτές από τα παιδικά μου χρόνια! Είναι μια τέλεια ιδέα για τo γιορτινό τραπέζι προκειμένου να μην μπεις στον “κόπο” της γαλοπούλας!



Υλικά

  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κιλό χοιρινό ελεύθερης βοσκής χοιρινό, κομμένο σε κύβους
  • 200g μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ δαμάσκηνα
  • 15 κρεμμυδάκια, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 300ml ζωμό κότας
  • 50 ml μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το χοιρινό και το τσιγαρίζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Προσθέτουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια και το σέλινο για λίγα λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε  το ζωμό κοτόπουλου για να καλύψει το κρέας
  • Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα,το μέλι, τη μουστάρδα Dijon, το βαλσάμικο ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι
  • Καλύπτουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει και να μελώσει
Cool Artisan